Som ett barnvänligt GTA på rätt sida lagen

lego-city-undercover-wii-u-screenshot-2

Jag har själv ofta tänkt tanken att det vore fantastiskt kul med ett barnvänligt ”Grand Theft Auto”, fritt från grovt våld och osminkad kriminalitet. Frihetskänslan av att köra runt i en öppen stad, fylld av uppdrag, sidouppdrag och hemligheter är ju fortfarande oslagbar.
Nu har uppenbarligen Telltale Games – skaparna av de populära Legospelen – tänkt samma tanke.
För Wii U-exklusiva ”Lego City Undercover” är precis den ”GTA”-klon man väntat på, fast paketerad i Legokostym och kryddad med den sköna humorn vi sett i tidigare klossbaserade spel.

Här agerar man däremot inte som kriminell utan som Chase Mc Cain, en kloss-polis som återvänder till hemstaden Lego City för att återigen sätta mästerskurken Rex Fury bakom lås och bom.
Spelet är fyllt till bristningsgränsen av referenshumor och passningar till filmer som ”Dirty Harry”, ”Nyckeln till frihet” och en lång rad tv-deckare – vilket kanske går de yngsta förbi men är till stort nöje för oss föräldrar.
Och precis som i förlagan ”GTA” så handlar det om att utföra en mängd olika uppdrag, där det ofta handlar om att köra bil, hoppa mellan plattformar och fajtas på barnvänligt vis.
Dessutom utnyttjas den skärmförsedda handkontrollen på ett unikt sätt. Den är din smartphone med pekskärm, som låter dig kommunicera med kollegor eller använda den som avlyssningsapparat.
”Lego City Undercover” är, kort och gott, ett mästerverk för de yngsta spelarna, men det är också riktigt kul för veteraner. Det är snyggt, precis lagom svårt och bjuder på stor bredd. Och när det dessutom är serverat med en rejäl dos stilsäker humor och fingertoppskänsla så är det bara att lyfta på hatten.
Och för fantasterna finns också en speciell Legobyggsats i butik, som låter dig föra över bilarna (och ett antal specialuppdrag) i setet med hjälp av en medföljande kod.
För Wii U-spelare, som väntat på en riktig topptitel, så är det här svaret på alla böner.
Det finns bara en svag punkt och det är de sega laddningstiderna som du får utstå i tid och otid.
Faktum är att jag tror att ”Lego City Undercover” är murbräckan som kan få Wii U:s popularitet att ta ett rejält steg framåt. Det här är nämligen ett spel som varenda Legofan kommer att vilja spela – även om det innebär att man måste investera i en ny konsol.

Jens Höglin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s