En virtuell naturupplevelse på gräsrotsnivå

Pikmin3

Kraftigt försenade ”Pikmin 3” är kanske årets mest passande sommarspel.
För här beger vi oss ner på gräsrotsnivå för att se det myllrande djurlivet och för att hjälpa tre strandsatta rymdfarare lösa matbristen på sin hemplanet.
Och med skärmförsedd handkontroll blir det ett en riktigt härlig virtuell naturupplevelse.

Har du någon gång lagt dig riktigt nära marken för att titta på myror och skalbaggar som stretar med sitt, bland blad och barr? Då kanske du sett Pikmin – en slags korsning mellan blommor och människor.
Nej, skämt åsido. Jag har aldrig sett några Pikmin i verkligheten, men i Nintendos stora sommarspel ”Pikmin 3” får vi följa ett gäng rymdfarare från en fjärran galax som får göra det.
Äventyrarna Alph, Brittany och Kapten Charlie kraschlandar på Jorden i sitt sökande efter mat. Hemplanetens resurser är tömda och därför har trion skickats ut i hopp om att hitta ätbara frukter.
I kraschen sprids besättningen över planeten och tvingas, på var sitt håll, ta hjälp av Pikmin – en slags korsning mellan miniatyrmänniskor och blommor. Frågan är om man lyckas med sitt uppdrag innan maten tar slut och det fientliga insektslivet tar kål på besättningen. Och vem är det som spridit data om planeten omkring sig?
Har man spelat tidigare spel i ”Pikmin”-serien är man snart bekant med upplägget. Du styr och odlar fram en armé av blomstervarelser som lyder din visselpipas minsta vink. Odlar dem gör du genom att hämta blompellets och fiender till din lök (en slags bas), och vips ploppar nya Pikmins ut, redo att skördas.
Var bara uppmärksam på klockan. När varje dag är slut måste du samla in dina mannar, annars äts de upp av de varelser som kommer fram på natten.

Pikmin3-2

Jag har alltid tyckt att det varit svårt att få överblick över kartan i tidigare spel, men med hjälp av Wii U:s gamepad, som agerar karta och kommunikator, blir allt mer överskådligt. Handkontrollen gör dessutom att du automatiskt kan skicka dina mannar och deras Pikmin till platser på kartan utan att manuellt behöva lotsa dem dit.
Och apropå kontrollen så har du en rad valmöjligheter att styra dina figurer – med Wii-mote och nunchuk, gamepad eller gamepad pro. Min favorit blev snabbt att styra med Wii-mote och ha plattan som en andra skärm i knät – en klart smidig lösning.
Spelet ser naturligtvis riktigt bra ut i HD-grafik, men kunde inte Nintendo ha lagt lite mer jobb på texturerna? Marken ser till exempel lite murrig ut – och den ser du en hel del av.
Sammantaget är ”Pikmin 3” en riktig höjdare, som är svår att lägga ifrån sig. De nya varelserna – sten- och bevingad Pikmin – är roliga nytillskott, som ger dig nya förmågor och med skärmkontrollens hjälp blir ett redan förtjusande spel ännu bättre. Dessutom bjuder det på riktigt underhållande multiplayerspel i Bingostrid och uppdragsläget.
”Pikmin 3” är kanske inte riktigt det breda hit-spel som Wii U behöver, men är ett härligt familjevänligt komplement till nuvarande favoriter.
Och när man sugs in i spelets färggranna miniatyrvärld är det svårt att slita sig, ungefär på samma sätt som det är svårt att slita sig då man studerar naturens insekter på riktigt nära håll.

Jens Höglin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s