Underbar restaurering av klassiskt Nintendo-äventyr

The Legend of Zelda The Wind Waker HD - 06

Nu får en helt ny generation spelfans chansen att stifta bekantskap med en riktig Nintendo-klassiker.
För tio år efter den europeiska premiären är ”The Legend of Zelda: The Wind Waker” tillbaka.
Och i sin nya, högupplösta, kostym är spelet snyggare och bättre än tidigare.

”The Wind Waker” delade ”The Legend of Zelda”-fansen i två läger, då det släpptes 2003 (spelet släpptes i Japan 2002). Efter ”Ocarina of Time” och experimentet ”Majoras Mask” fick seriens hjälte Link ett helt nytt, mer tecknat, utseende.
I dag, tio år och ett antal spel med samma grafiska inriktning, senare så är nog kontroverserna glömda, men vi som var med har inte glömt den här odödliga spelklassikern.
Och det är därför som det känns så spännande att återigen kasta sig in i spelets vidsträckta, och numera högupplösta, övärld.
Handlingen i korthet:
En ung pojke ska precis fylla år och tvingas ikläda sig den gröna dräkt som signalerar att han är på väg att bli vuxen. Dräkten bärs av tradition för att hylla legenden om pojken som, för länge länge sedan, besegrade den onde Ganon. Och som väntat börjar det hända saker så fort han tagit på sig den.
Till skillnad från de flesta spelen i ”The Legend of Zelda”-serien utspelar sig ”The Wind Waker” till sjöss. På klassiskt Zelda-vis utforskar du världen för att samla kraft och föremål som ska hjälpa dig att besegra ondskan, men här gör du det genom att segla fram i en levande, magisk, båt på ett vidsträckt hav.
Resorna kan bli långdragna emellanåt, men bjuder på en fantastisk atmosfär och massor av nya upptäckter i form av skatter och sidouppdrag.
Miljöerna är naturligtvis rikt befolkade av allsköns sköna och kufiska karaktärer och det är omöjligt att inte sugas in i den förtrollande sagovärlden.
Och om spelet var snyggt i originalversion så är det magiskt vackert i sin nya HD-skrud. ”Wind Waker” ser ut som en fantastisk animerad film, med underbara animationer och miljöer. Och den mer barnvänliga framtoningen gör det perfekt för alla åldrar (i alla fall de över sju år).
Wii U-versionen bjuder också på en del nyheter, i form av en förändrad handkontroll – där du snabbt når alla föremålen i din kappsäck med en tryckning på touch-skärmen. Funktionen är enkel, men väldigt självklar och det känns som att Wii U-kontrollen är byggd med såna här upplägg i åtanke.
Dessutom så finns det ett ”hjälteläge”, för oss som varit med förr, eller vill ha en rejäl utmaning. Här får du inga extra hälso-hjärtan och fienderna gör hela tiden dubbel skada, så det är ingen lättuggad match.
Här och var hittar vi små detaljer som gör ”The Wind Waker” snyggare och bättre än det redan fantastiska äventyret.
I stort sett är spelet detsamma som originalet, på gott och ont. För det finns inslag mot slutet av historien som inte är helgjutna, där det känns som om Nintendos utvecklare tappat sugen. Och de mindre detaljerna tänker man mest på eftersom alla framtida ”Zelda”-spel kommer jämföras med mästerverket ”Ocarina of Time” – det perfekta äventyret.
Jämför man däremot med allt annat i sin genre så smäller ”The Wind Waker” det mesta på fingrarna.
Det är ett magiskt, fantastiskt äventyr som fortfarande kan trollbinda gammal som ung. Jag älskar att återbesöka det färgstarka sagolandet och njuter lite extra av att få visa upp det för min son, som sitter som förhäxad av såväl historien som de färgstarka karaktärerna.
Oavsett om du var med då det begav sig eller upptäcker spelet för första gången så är det här spelet, i stort sett, obligatoriskt för alla som älskar tv-spel.

Jens Höglin

Annonser

En tanke på “Underbar restaurering av klassiskt Nintendo-äventyr”

  1. Jag fastnade aldrig riktigt för Wind Waker när det kom till GameCube, faktiskt. Jag slutade spela någon tredjedel in i äventyret, men när Wii U-versionen kom sträckspelade jag det nästan. Det har verkligen en magisk stämning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s