Roligt, men dyrt, att kombinera ihop egna hjältar i nya ”Skylanders”

Håll i plånböckerna föräldrar, för nu är ”Skylanders” tillbaka.
Den här gången introduceras ”Swap Force” – en ny typ av figurer som låter barnen skapa sina egna karaktärer genom att byta kroppsdelar.
Och idén är riktigt rolig, även om det blir kostsamt om man vill ha riktig variation.

”Skylanders” måste vara spelvärldens mest genialiska kommersiella spelidé. För i Activisions actionrollspel köper du till fysiska plastfigurer, som du låter dyka upp i spelet genom att placera dem på en portal. Du får naturligtvis med tre figurer att börja med, men kommer snart att känna att du måste ha fler, för att kunna utforska varje skrymsle av den färggranna spelvärlden.
Det hade varit lätt att avfärda spelserien som ett enkelt sätt att tjäna pengar på, men hittills har spelserien hållit en mycket hög nivå för att vara barnspel på konsol.
I föregångaren ”Giants” introducerades jättarna, en ny typ av gigantiska och kraftfulla Skylanders och inför årets utgåva – ”Swap Force” – har utvecklarna tänkt till och introducerar ännu en ras av hjältar.
Som titeln antyder så kan figurerna byta kroppsdelar med varandra (över- och underkropp) för att skapa nya, ”egna”, hjältar.
Delarna hålls ihop med hjälp av magneter och nya kombinationer ger nya krafter och egenskaper. Det här är naturligtvis en jätterolig idé, men här kommer också min stora invändning mot spelet. Startpaketet innehåller nämligen bara två Swap Force-figurer och en vanlig Skylander (en nyversion av favoriten Stealth Elf).
Om man kan sin matte någorlunda fattar man snabbt att det bara ger fyra möjliga kombinationer av varelser, istället för nio som man kunde ha byggt om Activision istället hade skickat med tre Swap Force-figurer. Snålt!
Det här gör att fansen omgående vill köpa fler figurer. Och för att få alla hundratals möjliga kombinationer får du betala tusentals kronor. Bra för Activision, men inte lika kul för köparen, som precis betalat 600 kronor för sitt nya spel.
Men i vanlig ordning kan man ändå inte bli riktigt arg, trots det. Spelet är nämligen fortfarande väldigt bra.
Grafiken har blivit mycket snyggare, med mer färger och mer detaljerade miljöer. Minispel, som till exempel låspusslen, har förbättrats. Och animationerna av de många karaktärerna håller högsta klass. Dessutom är historien, där skurken Kaos naturligtvis är tillbaka, rolig, välskriven och välspelad (på svenska).
Så alla föräldrar är härmed varnade. Årets ”Skylanders”-spel är ett självklart köp. Och i år finns det så många figurer att köpa till att det räcker för hela tjocka släkten (och fler därtill) då det ska shoppas julklappar. Hörde jag ett kollektivt stön från den vuxna delen av läsekretsen?

Jens Höglin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s