Bästa Mario-spelet sedan ”Super Mario 64”

Det har varit en trög start för Wii U sedan konsolen släpptes för ett år sedan.
Men finns det något som kan hjälpa försäljningen av en Nintendo-konsol så är det ett nytt Mario-spel.
Därför slår Nintendos utvecklare nästan knut på sig själva med ”Super Mario 3D World”.

Wii U-fansen och Nintendo har haft ett trögt första år. Spelen har inte kommit ut i den takt de borde och flera viktiga titlar har skjutits fram. Men efter att ha släppt lysande spel som ”Pikmin” och ”The Legend of Zelda: The Wind Waker” så är det nu dags att dra fram det ultimata trumfkortet  – Super Mario.
Som titeln antyder så är ”Super Mario 3D World” starkt besläktat med det lysande 3DS-spelet ”Super Mario 3D Land”. Vi får klassiskt Mario-hoppande i tre dimensioner, men med en (nästan) fast kamera, som gör det enklare för de yngre spelarna att navigera sig runt nivåerna.
Spelets stora nyhet är den underbart charmiga kattdräkten, som låter spelaren klättra på väggar och klösa näsvisa Goombas med blixtsnabba attacker.
Faktum är att klättringsmomentet vänder upp och ned på mycket av upplägget, då man annars är van vid att ta sig framåt och uppåt via vältajmade hopp. Det må låta som en mindre uppdatering, men gör faktiskt väldigt mycket för spelets fräschör.
Men det stannar inte där. Plockar du ett körsbär så får du två plötsligt två figurer att manövrera. Tar du ett till så blir det tre och så vidare, tills du verkligen måste hålla tungan rätt i munnen för att få med dig dina dubbelgångare. Hysteriskt kul!
Och apropå hysteriskt kul så kan du nu spela med upp till fyra kompisar, vilket fungerar betydligt bättre än i ”New Super Mario Bros U”. De stora 3D-banorna gör multiplayerspelandet mycket enklare, eftersom man inte springer på varandra i samma utsträckning.
Nintendos utvecklarteam har verkligen förstått att de måste leverera för att locka miljontals Wii-köpare att investera i den nya konsolen.  Och det gör man med besked.
Det är häpnadsväckande att se hur kreativiteten blomstrat. Mario-teamet slår nästan knut på sig själva vad gäller nya idéer och genialisk bandesign. Vi rider på drakar, fightas med fantasifulla bossar på skenande tåg och badar i guldmynt i ljuvliga bonusbanor. Dessutom sätts hjärnan på prov i de pusselliknande nivåerna där du styr Toad genom plattformsnivåer, utan möjlighet att hoppa (!).
Det har pratats en hel del om att Wii U inte lyckats imponera vad gäller grafiken, men då har man inte sett ”Super Mario 3D World”. Mushroom Kingdom har aldrig varit vackrare eller mer färgsprakande. Det är förvisso ganska avskalat, helt i linje med seriens rötter, men här glimmar grafiken ner i minsta detalj.
Marios senaste äventyr är en riktig fullträff och känns som det bästa spelet i serien sedan ”Super Mario 64”. Omväxlingen och de många nyheterna gör under för en serie som redan känns som definitionen av spelglädje. Att Nintendo lyckas med konststycket att släppa ännu ett fulländat spel, bara en vecka efter ”The Legend of Zelda: Link Between Worlds”, är inget annat än en sensation.

Jens Höglin

http://cdon.se/spel/super_mario_3d_world-23928581

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s