Omväxlande träning i nya förbättrade Wii Fit U

WiiU_WiiFitU_1_imgeL03_E3

2007 släppte Nintendo motionsspelet ”Wii Fit”, som definierade en ny motionsgenre i tv-spelsvärlden.
Med hjälp av en balansbräda och rörelsekänsliga handkontrollen bildade man skola, vilket resulterade i en uppsjö av karbonkopior – allt ifrån Zumba-träning till MMA-övningar.
Nu är originalet tillbaka på nya Wii U, där vi återigen får damma av vår balansbräda (har du den redan till din gamla Wii så fungerar den i det nya spelet).

Grunden i spelet är fortfarande densamma som sist, men med 19 nya träningsrutiner, danser och balansspel. Flera av de nya övningarna använder sig av Wii U Gamepad, på en rad uppfinningsrika sätt.
Du väljer själv träningsprogram, eller låter spelets instruktörer skräddarsy det åt dig. Och precis som sist handlar det om Yoga, styrketräningsövningar, dans och balansspel.
Balansbrädan håller reda på rörelser och hur du klarar Yogaövningarna med stor precision.
Som en inte särskilt atletisk spelfantast så föredrar jag de mer spelrelaterade övningarna. Och det är de nya rutinerna, som involverar Wii U-plattan, som är allra roligast.
Att stressa fram som kypare på en restaurang, med diverse efterrätter på din gamepads skärm är riktigt kul. Jag gillar också studsmattespelet, där du ska utföra sanslösa trampolinhopp hundratals meter upp i luften.
De mer ordinära träningsmomenten fungerar fortfarande alldeles utmärkt även om jag hellre spelar dans- och balansspel – bara för att det är roligare, men riktigt jobbigt för värkande muskler.
I ”Wii Fit” kunde man registrera promenader och andra aktiviteter i verkliga livet, vilket jag ofta glömde bort, men i den nya versionen kan man använda en stegräknare som du synkroniserar med spelet varje gång du loggar in.
Det finurliga med ”Wii Fit U” är att du inte behöver köpa hela kitet om du har balansbrädan. Spelet laddas istället ner från Nintendos E-shop för en gratis testperiod och om du gillar spelet kan du enbart köpa till stegräknaren och låsa upp spelet med den – vilket känns prisvärt. Du måste naturligtvis också ha balansbrädan, men i och med att många redan har den där hemma så blir det en ganska billig historia. Du kan också köpa till balansbrädan om du behöver den.
Jag tycker att ”Wii Fit U” är en riktigt trevlig träningsform (eller som en motionsfientlig person skulle säga: acceptabel), som dessutom låter dig delta i olika tävlingar online – mot andra spelare.
Ska man klaga på något så är det att många träningsrutiner återkommer från föregångaren. Som i så många minispelssamlingar finns det också ett antal lite mindre roliga övningar, men på det stora hela har Nintendo gjort ett bra jobb. Å andra sidan känns helheten mer genomtänkt och bjuder på massor av variation och möjligheter. Och i och med den kostnadsfria prövoperioden så är det inte mycket att fundera på.

Jens Höglin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s