Som en tapastallrik fylld med spelnostalgi

NES Remix 2

Nintendo tar en hel rad gamla 8-bitklassiker, hackar upp dem, blandar och skakar om.
Och vips så har Wii U-ägarna ett helt nytt spel, i form av ”NES Remix”.
Frågan är om det är ett lätt sätt att tjäna pengar på gamla meriter eller en välsmakande tapas-tallrik i spelform?

Nintendo är duktiga på att slå mynt av sina spelklassiker.
I företagets E-shop kan Wii U- och 3DS-ägare återuppleva gamla tiders favoriter via Virtual Console och man släpper ideligen nyversioner av gamla pärlor till sina nyare konsoler.
Därför kändes nyheten om att man, inför julen, skulle släppa ”NES Remix” så där lagom intressant. Att återigen betala för ”Donkey Kong”, ”Super Mario Bros”, ”Ice Climber” och en rad andra 8-bitarsörhängen kändes lätt desperat.
Men Nintendos senaste spelsamling överraskar betydligt mer då du kastar dig in i denna nostalgiska spelmotsvarighet till hiphop-världens mixtapes.
För här handlar det inte om den fulla upplevelsen av dessa välbeprövade klassiker, utan om små brottstycken som blir till riktigt kniviga utmaningar. Det är lätt att dra paralleller till de galna microspelen i ”Wario Ware”-serien.
Det kan handla om att klara banor i ”Super Mario Bros” genom att bara springa och hoppa, om att nå en viss poäng i ”Pinball” eller om att plocka alla auberginerna i ”Ice Climber”. Små, korta brottstycken på mellan 15 och 30 sekunder som ofta bjuder på en rejäl utmaning.
Dessutom bjuder man på specialutmaningar i Remix-banorna, där man skruvar klassikerna ett varv, eller helt enkelt mixar inslag och karaktärer från olika spel med varandra.
Det sistnämnda inslaget är riktigt roligt, då du till exempel får spela ”Donkey Kong” med Link som hjälte (som varken kan hoppa över eller slå sönder tunnor), spela spegelvända Mario-nivåer eller se till att Luigi blir hackkyckling i ”Super Mario Bros” (genom att knuffa in honom i fienderna).
Jag var på förhand ganska skeptisk till prislappen på 100 kronor, men här finns över tio timmar blixtsnabb spelglädje att hugga in på, vilket är mer än vad många fullprisspel bjuder på.
Visst kan man tycka att Nintendo slår mynt av gamla meriter, men man gör det på ett smart och kreativt sätt. Att hacka upp nostalgin i brottsstycken gör att upplevelsen ofta känns fräsch, särskilt i de kluriga remix-nivåerna.
”NES Remix” kanske inte är ett spel för alla. Yngre spelare kan kanske få lite Hedenhös-känsla av de primitiva retroklassikerna. Det har ju onekligen hänt en del vad gäller spelkontroll och grafik sedan, till exempel, ”Donkey Kong” först gjorde entré.
Å andra sidan är den här lilla ”tapastallriken” en riktigt klurig och välkomponerad snabbkurs i de odödliga tv-spelsklassikerna.
Och för alla som ägnar sig åt speed-runs (när man spelar igenom gamla spel på tid) och liknande så är det en riktigt härlig spelfest. Här väntar nämligen riktigt svåra utmaningar och klarar du dem kan du skryta online via Miiverse community-funktioner.

Jens Höglin


 

Annonser

En tanke på “Som en tapastallrik fylld med spelnostalgi”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s