Donkey Kong spelar på säkra kort – men gör det med stil

Donkey-Kong-Country-Tropical-Freeze-1

Sönderfallande plattformsvärldar, vansinniga berg-och-dal-banefärder och ridturer på skenande noshörningar.
Det är vad som står på programmet när apan som startade plattformsgenren är tillbaka.

Vi har testat Wii U-spelet ”Donkey Kong Country: Tropical Freeze”  – som har fått oss att skrika i frustration och fånle av lycka.

Donkey Kong, spelvärldens tveklöst mest berömda apa, är tillbaka i ”Donkey Kong Country: Tropical Freeze” – där ett vikingaliknande rövarband invaderar övärlden kring Donkey Kong Island och, bokstavligt talat, djupfryser den.

Vår favoritprimat surar naturligtvis ihop fullständigt (invasionen sker dessutom mitt i hans födelsedagsfirande) och laddar för fajt, tillsammans med de andra i Kong-klanen (Dixie, Diddy och Cranky Kong). Den sker i vanlig ordning genom att hoppa, åka och rallarsvinga sig igenom sex krävande plattformsvärldar.

Har du spelat ”Donkey Kong Country Returns” från 2010 (som släpptes på nytt till 3DS ifjol) känner du dig hemtam på en gång. Utvecklarna, Retro Studios, fortsätter på den inslagna vägen och håller serien trogen sina rötter.

Donkey-Kong-Country-Tropical-Freeze-Review-13-1280x720

Det innebär trixigt hoppande i en värld som rasar samman och förändras och där ingen plattform känns helt säker. Naturligtvis åker vi också berg-och-dal-bana i gruvvagnar och rider på skenande noshörningar. Den här gången kan aporna även simma under vatten – en funktion från tidigare ”Donkey Kong Country”-spel som nu är tillbaka.

I Wii U-kostym målas skådeplatserna upp i underbar silkeslen HD-grafik, som snurrar i 60 bilder i sekunden. Den kraftfullare konsolen gör också att vi får dynamiska bildvinklar och kameraåkningar som ger ett skönt sug i magen. Det är naturligtvis snyggt. Vansinnigt snyggt.

”Tropical Freeze” må se barnvänligt ut, men det betyder inte att det stryker medhårs eller saknar utmaning. Det här är ett spel där de svåraste passagerna kan få vuxna män och kvinnor att gråta i frustration, för att sedan tjuta av lycka när man klarar dem.

Bandesignen känns traditionell och minutiöst utformad. Det finns alltid lättare vägar att ta, men om du vill samla alla mynt, ballonger, bananer och annat så måste du utforska varje millimeter och skratta farorna rakt i ansiktet. Och om du så mycket som nyser vid fel tillfälle är du förlorad.

Donkey-Kong-Country-Tropical-Freeze-Review-19-1280x720

Vi bjuds på rejäla utmaningar i spelets bossfajter, där vi drabbar samman med vikingasälar, mordiska ugglor och hårtslående isbjörnar. Här hittar vi spelets starkaste kort, för om bandesignen känns trygg och traditionell så har kreativiteten blommat ut som mest i varje banas obligatoriska slutstrid.

”Tropical Freeze” är ett fläckfritt plattformsspel, som lär tilltala såväl veteraner som yngre spelare. De allra yngsta lär tycka att det är i svåraste laget, men min sjuåring trollbinds ändå och kämpar vidare med sammanbiten koncentration. Och vi jublar när vi klarar ännu en, till synes, omöjlig passage.

Ska man klaga på något så är det att man spelar på säkra kort istället för att komma med nya innovationer. Dessutom använder spelet inta alls Gamepadens pekskärm då man spelar på teven, vilket känns märkligt. Å andra sidan får man allt man förväntar sig och lite till, det vill säga snyggt paketerad Nintendomagi. Och som vanligt smäller man det mesta i genren på fingrarna. Riktigt kul!

Jens Höglin

Donkey Kong Tropical Freeze släpps i butik fredagen den 21 februari

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s