Lite för nostalgisk uppdatering av Yoshi-klassiker

Super Mario World 2: Yoshi’s Island är en av SNES-erans obestridliga klassiker.
Och nu är det dags för serien att få samma ”New”-behandling som New Super Mario Bros.
Men frågan är om spelet känns lika fräscht som Mario-seriens tvådimensionella uppdatering?

Även om ”Super Mario World 2: Yoshi’s Island” inte riktigt har samma ouppnåeliga klassikerstatus som de andra spelen i Super Mario-serien så är det ett av Nintendos finaste plattformsspel genom tiderna.

Och åtta år efter den senaste uppföljaren – Yoshi’s Island DS – är det dags för Baby Mario att återigen klättra upp på dinosaurien Yoshis rygg för att leta rätt på brorsan Luigi, som kidnappats av den lömske Kamek.

Originalspelet från 1995 hade otroligt läcker ”handritad” grafik, som nästan kändes som cel-shading (3D-grafik som ser tecknad ut) fast i pixelform. Och i Yoshi’s New Island spinner man vidare på samma koncept, men mer i oljefärg-, akvarell- och pastellkrite-stil. Det ser otroligt läckert ut, även om jag nog tycker att de oljemålade delarna ser mer ut som leranimationer. Allt ser ut att vara målat med flödiga och krämiga penseldrag som nästan böljar fram över skärmen.

256111-YoshisNewIsland

Dessutom är 3D-effekten riktigt trevlig, med lagomt behaglig djupkänsla. Vid sidan av Super Mario 3D Land så är det här spelet som gör sig absolut bäst med 3D-läget påslaget.

Spelmässigt håller man sig väldigt nära originalet. Du plattformshoppar med Yoshis speciella flutter jump – där dinosaurien trampar luft i slutet av varje hopp för att nå ännu lite högre då du håller in knappen.

Du använder naturligtvis även Yoshis förmåga att fånga in fiender med tungan och värpa dem som ägg, som sedan kan kastas som projektiler på allt från antagonister till hemlighetsmoln som öppnar nya vägar eller ger bonusföremål.

yoshis-new-island-30520312139256329328414207039709

Nytt för spelet är Egg Dozer-ägget, som du får genom att svälja stora fiender av metall.

Med dem krossar du alt i din väg för att nå, till synes, oåtkomliga delar av banan. De kan också hjälpa dig att dyka djupare under spelets vattennivåer.

En annan nyhet är förmågan att kunna förvandla sig, till exempel till en slagborr eller helikopter. Då styr du plötsligt Yoshis framfart med 3DS:ens rörelsekänsliga gyro.

Tyvärr känns den sistnämnda funktionen ganska onödig, då de nivåerna där den utnyttjas inte är särskilt roliga. Förvandlingarna blir mer av en gimmick som aldrig utnyttjas på ett kreativt sätt.

Svårighetsgraden känns väl anpassad för yngre spelare, då första halvan av spelet är väldigt lätt. För den mer härdade veteranen finns dock en hel massa bonusföremål att samla och dessa är ofta gömda på kluriga ställen eller är svåra att nå.

Yoshi’s New Island är definitivt ännu ett urstabilt plattformsspel, klart värdigt Nintendos kvalitetsstämpel, men når inte riktigt upp till den kvalitet som man skämt bort fansen med på senaste tiden.

Det är svårt att riktigt sätta fingret på vad som saknas. Kanske är det att man, trots nyheterna, hållit sig för nära originalspelet? Kanske bjuder banorna inte riktigt på den uppfinningsrikedom man kräver av ett nytt Nintendospel? Alla elementen finns där, men den riktiga gnistan saknas. Det känns helt enkelt inte lika fräscht som då Super Mario Bros restaurerades med ordet ”New” i titeln.

Trots det så är det svårt, som Nintendo-fan, att inte rekommendera Yoshi’s New Island. Det är ett härligt och snyggt spel, även om det förlitar sig lite väl mycket på nostalgifaktorn. Och med tanke på den mer lättuggade svårighetsgraden (som i och för sig stegras rejält mot slutet) så är det väl lämpat för plattforms-juniorerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s