Pokémon Link!: Battle – ruskigt beroendeframkallande

I Pokémon Link!: Battle samlas alla Pokémon från samtliga hittills utgivna spel.
Och naturligtvis ska du fånga dem alla.
Men här gör du det inte genom turordningsbaserade rollspelsstrider utan genom blixtsnabbt pusslande.

DS-spelet Pokémon Link! Lyckades på något sätt flyga under min radar, då det släpptes i Europa 2006. Nu släpps uppföljaren, med undertiteln ”Battle”, i Nintendos eShop och jag tar naturligtvis chansen att reparera skadan.

I likhet med de flesta andra Pokémon-spel ska du försöka samla alla kända Pokémon (718 i dagsläget), men här sker det inte genom rollspelande och strider utan genom klassiskt pusselspelande.

Du klickar på regioner på en karta och får sedan möta en rad vilda Pokémon, som du attackerar och oskadliggör genom att länka samman bilder på tre Pokémons – eller fler. Det låter väl knappast banbrytande, men spelet bjuder på flera intressanta inslag, bland annat att du kan ha en Pokémon-partner, som du väljer ur din infångade arsenal.

Pokemon Battle Trozei Screenshot

I och med att de olika varelsetyperna är svaga mot varandras element gäller det att välja rätt typ för rätt nivå, precis som i de vanliga spelen. Dessutom har vissa varelser specialkrafter, till exempel att läka, orsaka extra skada och liknande.

Du kan också utföra olika specialattacker, till exempel sådana som attackerar flera Pokémon på en gång.

Och som om inte det var nog kan du, om du lyckas länka samman dina attacker, komma i Link-läget där du snabbt tömmer din spelplan för ännu mer förödande attacker.

Så även om Pokémon Link! Battle låter som en ordinär pusslare så är det ett riktigt strategiskt spel, som ger klara fördelar till den som kan sina Pokémon-typer (och här fick jag stor hjälp av äldsta Mariobrorsan, som är familjens expert).

Jag hade inga jätteförväntningar på spelet, men blev glatt överraskad av spelets relativa djup. Och jag har flera gånger fastnat med spelet under alldeles för lång tid. Även min Pokémon-frälsta 7-åring föll huvudstupa – naturligtvis – även om det höga tempot bjöd på en del att bita i.

Så mitt råd är att definitivt kolla in Pokémon Link! Battle. Det är ett alldeles lysande pusselspel att fördriva tiden med under tråkiga bussresor eller liknande. Se bara till att inte missa din hållplats, för det är fruktansvärt vanebildande.

Annonser

En tanke på “Pokémon Link!: Battle – ruskigt beroendeframkallande”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s