Layton och Wright i ett hjärnornas mästarmöte

Om du gillar kluriga tankenötter i bärbart format har du säkert stött på de här båda herrarna tidigare.
Men nu gör Professor Layton och Nick ”Phoenix” Wright gemensam sak i ett av vårens hetaste 3DS-spel.
Resultatet är en riktigt njutbar hjärngympa.

Professor Layton- och Phoenix Wright: Ace Attorney-serierna är två säregna långkörare för 3DS och har blivit självklara favoriter för spelare med en faiblesse för kluriga tankenötter och gåtor.

Därför bänkar man sig naturligtvis andäktigt när dessa två tänkargiganter möts och gör gemensam sak i Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney.

De startar däremot på varsitt håll. Professor Layton och ständige assistenten Luke kontaktas av en ung flicka som säger sig vara jagad av häxor och som blivit ombedd att kontakta Layton av hans gamle elev, som förolyckats efter att ha jagats av samma häxor. De börjar naturligtvis nysta i mysteriet.

3DS_ProfessorLaytonVSAceAttorney_enGB_03_CMM_Standard_potrait

I samma veva dyker samma flicka upp i rätten när Nick Wright och assistenten Maya besöker London för ett utbyte mellan de amerikanska och brittiska advokatsamfunden. Wright utses att försvara henne, trots att hon erkänt sig skyldig till brott.

Händelserna leder snart till att handlingen förflyttas till den mystiska staden Labyrinthia där de båda mästarhjärnorna möts, under mycket underliga (och komiska) omständigheter i ett medeltida bageri.

De olika historierna vävs samman på ett mycket naturligt sätt. Du löser gåtor och utforskar mysterier som Layton och agerar försvarsadvokat extraordinaire som Nick Wright. Och faktum är att blandningen av två spelsätt kompletterar varandra alldeles utmärkt.

De två spelsätten skiljer sig egentligen inte så mycket från tidigare spel i de båda serierna, men när de blandas får man en variation man saknat tidigare.

Jag älskar också mixen av humorstilar. Layton är brittiskt knastertorr medan Wright, i vanlig ordning, bjuder på härligt överspel och stora känslosvängningar som ideligen får en att dra på smilbanden. Att till exempel se Wright som förvirrad bagare, med klara drag av hans sedvanliga rättsliga utspel, är bland det roligaste jag sett i ett spel på länge.

3DS_ProfessorLaytonVSAceAttorney_enGB_05_CMM_Standard_potrait

Dessutom berättas historien med briljant röstskådespeleri och utsökta animerade sekvenser. Och grafiken är, i vanlig ordning, av absolut toppklass. Det känns som att Level 5 blivit ännu vassare på animerade mellansekvenser efter samarbetet med Studio Ghibli i Ni No Kuni: Wrath of The White Witch. Jag älskar även de snygga 3D-effekterna i spelet, som får skådespelet att se än mer fantastiskt ut.

Jag har verkligen gillat tidigare spel i både Phoenix Wright- och Layton-serierna, men frågan är om det här inte är det bästa spelet som släppts med de båda hjältarna. Mixen fungerar verkligen perfekt.

Det finns egentligen inte mycket att klaga på mer än att man kan kastas rätt långt tillbaka i långdragna rättegångsdialoger om det blir ”game over”, vilket kan vara frustrerande. Det är å andra sidan avhjälpt genom att spara ofta.

Sen är Layton vs. Wright inget spel för actionfans. Det består till stor del av att läsa långa dialogsjok och eftertänksamt pusslande, vilket nästan får spelet att kännas som en interaktiv bok. Jag har personligen inga problem med det utan njuter av varenda sekund i Level 5 och Capcoms stämningsfulla, mystiska och humoristiska värld.

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney är, enligt mig, årets första riktiga fulträff till Nintendos 3DS och om du är det minsta intresserad av kluriga mysterier och skönt knäppa karaktärer så är det här spelet ett obligatoriskt köp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s