Marios klassiska Gameboy Advance-rollspel övertygar stort

MarioAndLuigi

Spela tekniskt underlägsna Gameboy Advance på din Wii U, kan det vara något?
Jag ska erkänna att jag var lite skeptisk när jag satte tänderna i klassikern Mario & Luigi: Superstar Saga.
Men jag är inte sämre än att jag kan säga att mina tvivel suddades ut väldigt snabbt.

Att Nintendo satsar på att släppa Gameboy Advance-spel till Wii U tyckte jag var ett lite märkligt beslut. Det både passar och fungerar på 3DS, vilket alla som fick ta del av Nintendos ambassörsprogram för konsolen kan intyga.

Däremot kan man inte klandra urvalet av spel, då det handlar om idel förstklassiga Gameboy Advance-klassiker som Advance Wars, Metroid Fusion, Wario Ware Inc med fler.

Trots min skepsis så kan man ju inte låta bli att testa, så jag laddade ner Mario & Luigi: Superstar Saga för att se hur ett 11 år gammalt spel, gjort för en tretums Tft-skärm gör sig på en stor HD-teve.

Mario & Luigi: Superstar Saga är det tredje Mario-spelet i rollspelsstil. Tidigare hade man släppt Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars till Super Nintendo och Paper Mario till Nintendo 64. Nu startade man ytterligare en rollspelsserie för bärbara Gameboy Advance, som trots ett annorlunda utseende hade ett klart släktskap med de två föregångarna.

marluigi

I vanlig ordning hamnar prinsessan Peach i trubbel, men den här gången är det inte Bowser som står för elakheterna. Istället är det häxan Cackletta och hennes medhjälpare Fawful som stjäl prinsessans röst. En bieffekt av stölden är att Peach börjar tala en massa rappakalja som framkallar explosioner i hennes närhet.

Nu tvingas Mario, en ytterst motvillig Luigi och Bowser (som är sur att någon annan står för elakheterna) bege sig på en räddningsexpedition till Mushroom Kingdoms grannland Bean Bean Kingdom.

Även om Mario & Luigi: Superstar Saga i mångt och mycket påminner om ett klassiskt rollspel så har det en hel del originella och banbrytande inslag.

Du styr till exempel de båda bröderna med styrkorset, men låter dem hoppa med varsin knapp. Det kanske låter väl simpelt, men blir i praktiken både roligt och utmanande – särskilt när det kommer till striderna.

MarioLuigi_SuperstarSaga_GBA-WiiU-PAEP-Screen06-ALL

De handlar nämligen mycket om timing, både när du vill attackera och försvara dig. Om motståndaren avfyrar en attack kan du hoppa undan den och ibland orsaka en kontringsattack. Dessutom kan bröderna samarbeta genom att trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle. Det påminner om Quick Time-events, men är mycket roligare och mer taktiskt.

Men det är inte bara kontrollerna som bjuder på charm och originalitet. Hela världen kryllar av underbart knäppa och roliga karaktärer, kluriga minispel och skrattframkallande dialog (i positiv bemärkelse).

Även om uppföljarna, som Mario & Luigi: Dream Team, varit alldeles lysande så är det något visst med Superstar Saga. Det präglas av en smittsam lekfullhet som ger många timmar av ren spelglädje – och då ska det sägas att jag egentligen inte är något större RPG-fan.

Mario & Luigi: Superstar Saga är helt enkelt ett måste för Mario-fans. Enda nackdelen för yngre spelare är den engelska dialogen, som kräver att någon vuxen kan hjälpa till att översätta.

Nå, hur var det med övergången till tv-formatet då?

Marioluigigamepad

Det fungerar faktiskt långt över förväntan och gör sig riktigt bra, den låga upplösningen till trots. Vill man ha ett lite mer polerat uttryck kan man aktivera ett filter som slätar ut kanterna, men jag föredrar nästan originalpixlarna. Dessutom ser spelet väldigt bra ut om du vill spela på Gamepadens skärm, utan tv.

En rolig extra detalj är att instruktionsboken finns inscannad i sin helhet, för den rätta retrokänslan.

Det är alltså inte mycket att tveka på om du vill uppleva den här klassikern och känner att du har 70 kronor som bränner i fickan. Enda risken är att du kommer vilja köpa de andra nysläppta Gameboy Advance-klassikerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s