Varför en Nintendoblogg och varför just nu?

question-mark-block Frågan kanske är befogad. Särskilt om man läser världens spelsajter just nu. Det pratas om att Nintendo är i kris. Att man borde börja släppa mobilappar, för det är den enda vägen att gå om man vill överleva. Wii U är inte en riktig nästa generations-konsol. Och så vidare. Och så vidare. Varför väljer då en speljournalist, med 11 års erfarenhet av att skriva om spel och som började sin spelarbana för över 30 år sedan, att starta en blogg om just Nintendo? Just nu? Av den enkla anledningen att jag tycker att ovanstående påståenden är trista och ofta rent strunt. Ja, att Nintendo svajar försäljningsmässigt är kanske sant. Wii U har sålt sämre än någon annan konsol företaget släppt (fast 3DS säljer som smör i solsken). Men att de skulle vara på väg att tappa greppet, vad gäller kvalitén på sina spel, är långt ifrån sant. Jag skulle snarare säga att man har en formtopp just nu. A-Link-Between-Worlds Under det gångna året har man släppt spel som The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, Super Mario 3D World, The Wonderful 101, Pikmin3, Animal Crossing: New Leaf, Mario & Luigi: Dream Team, Donkey Kong: Tropical Freeze och Pokemon X & Y, för att nämna ett fåtal. Är det spel skapade av ett företag som tappat greppet om hur man gör spel? Skulle inte tro det. Jag har en lång relation till Nintendo, som startade med Donkey Kong på Game & Watch i början av 1980-talet. Vi må ha glidit ifrån varandra i perioder, men jag återvänder ständigt till Kyoto-företagets spel, som aldrig slutar att förundra en med sin omisskännliga spelglädje, lekfullhet och idérikedom. Att jag nu upplever en nytändning i mitt förhållande till Nintendospel beror på två saker. Dels ovan nämnda spel, som hör till de bästa företaget gjort. Sen är det min son, som börjat upptäcka spel senaste åren (han är 7 år gammal). Tänk efter. Vilket spel skulle du först introducera för ditt barn. Ett licensspel baserat på en Dreamworks-film? På Bilar-filmerna? Gears of War? God of War? Helst inte. Super-Mario-3D-World-screenshot-14 Jag valde Super Mario, Mario Kart, Kirbys Epic Yarn och Yoshi’s Story. Fantastiska spel, inte bara för barn utan för alla åldrar. Och tillsammans med min son har jag upplevt att spelandet är roligare än på länge. Genom att se spelen med hans ögon fick jag återigen upp ögonen för Nintendo-magin efter att, som recensent, ha harvat igenom spel efter spel av generiska dystopiska first person-shooters och anabolapumpade actionspel i tredje person. Spel hade blivit ett jobb. Lite småtrist, men ändå ett schysst kneg. Problemet var att jag närmast reflexmässigt rushade igenom dem, utan glädje eller engagemang. Entusiasmen hade svalnat. Förmodligen för att man så sällan bjöds på några aha-upplevelser. Men med spel som Super Mario 3D World, The Legend of Zelda A Link Between Worlds och min sons förundran så hittade jag tillbaka till glädjen. Men min återvunna entusiasm för Nintendospel dämpades av alla domedagsrapporter i spelmedia. Det kändes närmast som en tävling i vem som kunde måla upp den dystraste profetian för företaget som faktiskt väckte liv i 1980-talets döende konsolindustri och som gjort branschen och utbudet till vad det är idag. Jag saknade en enkel Nintendosida med nyheter, recensioner, lite nostalgi (eller ska vi kalla det historielektioner) och personliga vardagsbetraktelser som skulle kunna läsas av stora och små Nintendofans. Jag hittade den utmärkta Nintendobloggen, som tyvärr var nedlagd, men inte så mycket mer i den inriktning jag ville ha. Då bestämde jag mig för att starta den själv. Som en motreaktion på allt negativt som skrivits på sistone. Eller kanske som en liten oas, där man slipper se screenshots från Dead Rising 3 när man ville se de senaste bilderna på Mario Kart 8. Att det sker på ideell basis gör inte så mycket. Det är roligare än på länge att vaska efter spelnyheter, recensera, skriva och hitta coola videoklipp. Belöningen är i dagsläget att gå in och kolla mina statistiksidor för WordPress och se hur besökarantalet stiger (rätt rejält på sistone). The Legend of Zelda The Wind Waker HD - 06 Och jag tycker att Nintendos fantastiska världar och karaktärer är värda det. För både gamla, nya och kommande spelupplevelser. Nintendos spel är enligt mig roligare, knäppare, smartare och mer välgjorda än det mesta konkurrenterna har att erbjuda. Både för mig som härdad veteran och för min son som fascinerat kastar sig in i färgglada, spännande och äventyrsfyllda världar. Nintendo må ha en del att jobba med för att vända skutan. Men det är inte det jag vill fokusera på. Det är de fantastiska spelen, konsolerna och glädjen de ger.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s