Kirby Triple Deluxe – ytterligare en guldstjärna i 3DS-katalogen

KIRBYTDLX5

Den rosa superstjärnan Kirby är tillbaka.
Med massor av kreativa överraskningar, problemlösning och smart utnyttjande av 3D-skärmen så väntar en riktig fullträff.
Som om inte det var nog får vi en bonus som för tankarna till det första Super Smash Bros-spelet.

Kirby kanske inte hör till de populärare Nintendofigurerna, i alla fall inte för mig personligen. Jag har däremot alltid sett den rosa bubbelmannen som en perfekt introduktion till Nintendos färgglada plattformsvärldar. Det var väl därför som Kirbys Adventure till Wii var ett av de absolut första spelen jag introducerade för min son. Något som han fortfarande har varma minnen av.

Grejen är väl att Kirby-titlarna hör till Nintendos enklare spel. Och det menar jag inte i negativ bemärkelse, utan precis som jag sa – en perfekt introduktion för juniorerna. Trots bristerna på utmaningar så är det ändå svårt att inte älska den rosa, stjärnsamlande hjälten. Kirbyspelen har alltid osat av charm, kulörta färger och psykedeliska knasigheter.

Storyläget i Kirbys Triple Deluxe inleds med att en gigantisk bönstjälk växer upp under Kirbys hus medan han sover och när vår hjälte vaknar upp har stora delar av världen förflyttats upp i skyn på den gigantiska rankans blad. Och som om inte det var nog har Kirbys nemesis King Dedede kidnappats av en suspekt figur. Dags att rädda dagen, helt enkelt.

KIRBYTDLX4

I vanlig ordning suger Kirby upp fiender och stjäl deras förmågor, när han inte plattformshoppar och flyger. Vi får naturligtvis ett gäng nya förmågor Kirby kan absorbera, bland annat circus-kraften, som får Kirby att volta och spränga ballongdjur på fienderna. Och så långt är det mesta sig likt.

Snart nog stöter vi på en av spelets stora nyheter – Super Nova-egenskapen – som gör att Kirbys sugkapacitet ökar till ett svart håls kapacitet. Plötsligt suger man upp hela tågekipage, träd och jättelika fiender. Dessutom används kraften till att lösa pussel på de mest fantasifulla sätt. Effekten är riktigt skön och rolig.

KIRBYTDLX2

Det som också får mig att falla pladask, är att man använder skärmens 3D-effekt för att bjuda på en unik spelupplevelse. För Kirby Triple Deluxe utspelar sig, likt de senaste Donkey Kong-spelen, på flera djupplan och fiender i bakgrunden gör attacker mot förgrunden på de mest fantasirika sätt. Det kan handla om tåg som kommer farande från bakgrunden eller kanoner som avfyras från oanade håll.

Man utnyttjar också de olika bildplanen till att låta dig gå på skattjakt efter spelets solstenar, som är en slags motsvarighet till stjärnmynten i Super Mario 3D World. Det gör att du ofta måste tänka till, eller spela om en bana för att lösa alla hemligheter. Och när det kommer till bossfajterna så är de av yppersta toppklass även de, vad gäller finurliga attacker och användande av skärmdjupet.

KIRBYTDLX3

Dessutom finns en uppsjö nyckelringar dolda som du ska samla på, något som må låta simpelt, men som snabbt blir beroendeframkallande.

Som jag nämnde i inledningen är Kirbyspelen betydligt enklare än, säg, Mariospelen och det stämmer även för Kirby Triple Deluxe. Fast här bjuds vi på betydligt mer tuggmotstånd, även om en Nintendoveteran knappast kommer bjudas på några större problem.

Att jag ändå fastnar obevekligt för spelet beror på att jag får samma känsla som av Super Mario 3D World. Det är så kreativt och fantasifullt, spelet igenom. Man bjuds på roliga överraskningar och variationer i varje ny värld och för varje avklarad bana så brinner man av iver att se vad utvecklarna kokat ihop på den nästa. Och då rör det mig inte i ryggen att jag har ganska lätt att ta mig igenom storyläget. Men det betyder inte heller slutet för spelet.

För när storyn är avklarad så kan du spela om den, fast med King Dedede i huvudrollen, på en mer utmanande svårighetsgrad.

kirby-triple-deluxe-kirby-fighters_1177.0_cinema_1280.0

Dessutom bjuds vi på extraspel, i form av Kirby Fighters och Dededes Drum Dash. Den senare är en charmig bagatell, medan Kirby Fighters är en variant på Super Smash Bros med enbart Kirbys (med olika förmågor) som kombattanter. I fightingspelet märks det att det en gång var Hal laboratorys som skapade Smash Bros-serien och den här varianten påminner mycket om det första spelet i serien. Riktigt kul och dessutom med möjlighet att spela hysteriska multiplayer-matcher med polarna.

Nintendo (och HAL) har lyckats få till ännu en riktig fullträff och jag håller Triple Deluxe som min nya favorit i serien, vid sidan av vackra Kirbys Epic Yarn. Ytterligare en guldstjärna i 3DS:ens briljanta spelkatalog!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s