Mario Kart 8 – en galet underhållande berg- och dalbanefärd

Grafiken flyter som smör.
Kontrollerna är supertajta.
Och bandesignen går utanpå det mesta du sett.
Ladies and gentlemen, Mario Kart 8 är här och du kommer knappast bli besviken.

Det finns få spelserier som är så ikoniska som Mario Kart. Med nästan 100 000 000 sålda spel, totalt sett för hela serien, är den en av världens mest framgångsrika serier någonsin. Och det är inte svårt att förstå varför.

Spelet har återkommit i varje Nintendo-generation sedan starten på Super Nintendo 1992 och har aldrig gjort fansen besvikna, trots att Nintendo ändrat, lagt till och dragit ifrån inslag för varje ny version.

Seriens storhet ligger i mixen mellan tight bilkörning, ett starkt karaktärsgalleri (bestående av allsköns karaktärer från Mario-serien) och seriens patenterat knasiga vapensystem. Och få serier har blivit lika kopierade, men samtidigt lyckats behålla sin tätposition.

Därför är kraven naturligtvis skyhöga när Nintendo nu släpper Mario Kart 8. Kanske lite extra höga, då Wii U haft problem att locka köpare och är i stort behov av en ”killer app” (även om det i min mening redan finns en räcka lysande spel).

Mario Kart 8 bygger naturligtvis, först och främst, vidare på grundkonceptet. Det vill säga beväpnade go-karts och motorcyklar och ett starkt fokus på multiplayer-spel.

mk8_201402_02

Men den här gången använder man kraften i Wii U för att rita upp de mest spektakulära banor som serien bjudit på hittills. Och den stora nyheten är antigravitationssystemet, som låter dig köra uppför väggar och upp- och ner. Precis som i mästerliga Mario Kart 7 så kan du även glidflyga och köra under vattnet.

De nya köregenskaperna öppnar upp för hisnande berg- och dalbaneliknande racing som garanterat kommer få dig att tappa andan. Vid det här laget har de flesta sett videos av spelet, då Nintendo har manglat ut filmer av spelet på Internet, men du har inte upplevt känslan förrän du själv hoppat i sittbrunnen på din go-kart, alternativt grenslat spelets motorcyklar.

Känslan är helt enorm!

Men det är inte bara den spektakulära bandesignen och köregenskaperna som förför. Spelet rullar med 60 bilder i sekunden (skeptikerna muttrar 59, men vadå) i 720p, vilket gör att spelet flyter enormt bra. Lägg till den perfekta kontrollen, som låter dig ha millimeterprecision i hårnålskurvorna och du har ett spel som äter de flesta racingtitlar till frukost.

Mk8 underwater

Jag hade personligen vissa problem med föregångaren Mario Kart Wii, som jag tyckte hade för tungt fokus på fordonens vapen. Hur bra du än körde kunde du alltid stoppas av ett blått skal, eller annat, vilket kunde kännas frustrerande. Om man delar den åsikten så kommer man att bli glatt överraskad av Mario Kart 8.

Vapnen finns naturligtvis kvar (med några nya coola tillskott som Piraya-blomman, som slukar allt i sin väg), men du har långt större chanser att försvara dig – till och med mot det fruktade blå skalet. Du kan hålla kvar skal som sköld, eller använda den nya megatutan för att, med rätt timing, krossa motståndarens projektiler. Det gör att spelandet känns mer rättvist, men gör också att det blir mindre utjämnande för nybörjare.

mKart-8-Super-Horn

Dessutom får man ofta mynt istället för vapen, särskilt i ledande position. Först känns det lite trist, innan man förstår att mynten påverkar körningen. För i Mario Kart 8 kör din bil snabbare ju fler mynt du har, och skillnaden är rätt dramatisk.

Sammantaget gör det här att körningen blir mer defensiv och mer inriktad på säkra kurvtagningar, men inget ont i det som jag ser det.

Mynten gör också att du kan låsa upp fler delar till dina egenhändigt ihopsatta fordon. Och delar finns det väldigt gott om. Nästan i överflöd.

Och här kommer vi till min största kritik mot spelet. I Mario Kart 8 känns valet av ekipage, karaktär och bildelar inte riktigt lika viktigt som i vissa andra spel i serien. Visst finns det skillnader, men de känns inte riktigt så stora som man skulle vilja. Därför kör man ofta på med det fordon man börjat sin karriär med.

Jag tycker också att utbudet av karaktärer känns lite halvdant och att skillnaderna mellan figurerna inte gör så stor skillnad. Det är mest viktklasserna som skiljer dem åt.

mk8balloonbattle

En annan sak som är lite trist är att det inte finns några renodlade arenor i Battle-läget (där du istället för att köra ikapp ska smälla motståndarens tre ballonger med dina vapen). Du kör istället runt på de vanliga banorna och det kan dröja länge innan du hittar dina motståndare, vilket gör att du ofta känner dig lite ensam.

Jag har däremot aldrig spelat Battle-läget i någon större utsträckning, så mig gör det inte så mycket, men för Battle-fantasterna är det natruligtvis en plump i protokollet.

Så, gör invändningarna spelet till en besvikelse för fansen?

Nej, nej och åter nej!

Alla har åsikter om en så klassisk spelserie som Mario Kart, men sammantaget så skulle jag säga att spelet är det bästa hittills. Bandesignen, flytet och kontrollerna är helt enkelt fantastiska. Och jag gnuggar mig i ögonen för att verkligen försäkra mig om att den urtjusiga grafiken är på riktigt. Det blir särskilt tydligt i de äldre banorna som nästan piffats upp till oigenkännlighet. Det är så vackert så jag nästan blir tårögd.

Mario-Kart-8_pirahna

Och med nya funktioner för att ladda upp filmer på You Tube, eller Miiverse, och möjligheter att skräddarsy egna tävlingar, både online och lokal multiplayer så är Mario Kart 8:s klassiska Grand Prix-läge bara början, även om du kommer att tvingas jobba hårt för att klara spelet på 150 cc.

Jag har inte gått in så mycket på specifika banor, men mitt råd är att uppleva dem själv. De är så förbaskat bra. Sen kommer jag att göra en uppdatering, med grundligare genomgång av multiplayer online, då det varit tämligen folktomt så här innan spelsläppet.

Jag kan bara råda dig att skaffa det här spelet. Och har du ingen Wii U så måste du skaffa dig det också. Det är det värt, för Mario Kart 8 känns som själva essensen av ett bra tv-spel.

Det är roligt att spela på egen hand, med allt du vill av upplåsningsbara föremål, cupspel, rekordtider att dela online med mer.

Men allra roligast är det förstås i vänners sällskap. Oavsett om det handlar om ett kompisgäng i soffan, eller om en du ger dig ut online för att möta miljontals dundertaggade kart-fantaster, så är det här det optimala partyspelet. Det kan inte ens några fingervisningar om saknade funktioner eller karaktärer ändra på. Har vi årets spel här, redan nu?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s