Grattis på 125-årsdagen Nintendo!

Idag, den 23 september, fyller Nintendo 125 (!) år. Företaget grundades den 23 september 1889 av Fusajiro Yamauchi. Nintendo startade som ett spelkortsföretag, som tillverkade Hanafuda-kort, något som varje sann Nintendosamlare vet mycket väl. Nintendo Koppai, som man hette från början, massproducerade spelkort under årtionden men under 1960-talet svalnade intresset. Det gjorde att man började söka nya lukrativa branscher.

Man startade bland annat en taxirörelse och en kedja av ”kärlekshotell” innan man började producera tekniska leksaker – vilket snart gjorde att man började experimentera med olika former av spelteknik.

Man släppte en rad olika arkadspel och även kopior av Ataris Pong, för hemmabruk. Och med spel som arkadversionen av Donkey Kong, Game & Watch och, naturligtvis Nintendo Entertainment System (eller Famicom som den hette i Japan) la man grunden till den moderna spelindustrin.

Och 125 år senare är Nintendo fortfarande en kraft att räkna med i spelbranschen, tillsammans med en lång rad älskade spelfigurer som Mario, Link, Donkey Kong, Fox Mc Cloud och Kirby.

För egen del har jag varit ett fan sedan jag första gången spelade Donkey Kong på Game & Watch i början av 1980-talet. Det har funnits perioder i livet då jag glidit ifrån Mario och company, men det känns som att jag alltid kommer att återvända till Nintendos underbara värld.

Grattis på 125-årsdagen och fortsätt förgylla spelbranschen!

(De som följer mig på Twitter noterade säkert sent igår att jag gratulerade i förtid, my bad :-))

Annonser

En tanke på “Grattis på 125-årsdagen Nintendo!”

  1. Kommer aldrig glömma första gången jag klarade Zelda på nes..
    Ja, och när jag spelade igenom det zelda på SNES utan. Inte lätt när man kunde ungefär 20 ord engelska, vilket ledde till ca 70-100 timmars gameplay 😛 springer rundor överallt…

    Eller Megaman, vilket känsla. Även när X serien började.
    Sen givetvis alla klassiker övriga klassiker som man är oerhört tacksam för! Mario, Metriod osv osv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s