Fantasy Life – en underbar sagovärld att förlora sig i

Förhandssnacket om Fantasy Life har beskrivit spelet som en livssimulator.
Och visst, det finns likhetstecken mellan spelet och Nintendos storsäljare Animal Crossing.
Däremot har Fantasy Life mer av en story, vilken växer på en under spelets gång.

Den märks det däremot inte mycket av under spelets början. Istället manas du, likt alla andra medborgare i sagolandet spelet utspelar sig i, att välja ett yrke. Det finns tolv att välja mellan, men du behöver inte våndas över din framtida karriär i någon större mån. Du kan nämligen byta jobb när du vill.

fantasy_life-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag inleder min karriär som Paladin, en slags polis eller krigare i kungens tjänst. Här gäller det att se till så allt går rätt till för ortsbefolkningens bästa. Man jagar bort rövare och monster och stiger i graderna. Efter en stund smyger sig storyn på, med uppdrag som är obligatoriska. I övrigt löser du uppdrag, helt efter eget huvud och uppdrag finns det i överflöd.

Efter ett tag provar jag på nya karriärer, som smed och gruvarbetare. Jag samlar mineraler och när jag byter yrke kan jag använda de material jag samlat på mig för att, till exempel, smida vapen som kommer väl till pass för min Paladin.

fantasy_life-3

Och här ligger spelets storhet. De olika yrkena länkas samman och deras egenskaper låter andra yrken dra nytta av det du skapar eller gör, vilket gör att man byter yrke lika ofta som andra byter kalsonger eller trosor.

Spelvärlden och karaktärerna är fantastiskt mysigt designade och känns lite som en mix mellan Final Fantasy och Animal Crossing.

Fantasy Life är ett ambitiöst spel som fängslar. Och med 100 timmars speltid känns det som att man skrapat på ytan efter en veckas spelande.

fantasy lifeDäremot blir vissa inslag lite tjatiga. Flera av arbetsuppgifterna består av segdragna springpojkeuppdrag. Andra består i att utföra hantverkssysslor om och om igen. Trots det så är det svårt att sluta (säg de jobb i verkligheten som inte blir tråkiga ibland).

Man vill liksom hitta ingredienserna till det där speciella svärdet eller stiga i graderna för att kunna besegra ett speciellt monster och då suger man i fastän vissa moment blir tjatiga.

fantasy_life-4

 

 

 

 

 

 

Du kan också bjuda in andra spelare att delta i dina äventyr, eller välja att skicka sällsynta föremål som gåvor. Jag har däremot inte kunnat fördjupa mig i multiplayerdelen av spelet, då jag spelat det innan spelets release.

Det känns verkligen som att Fantasy Life kommer att hänga med en under en lång tid. Det är som gjort för att göra ett uppdrag när andan faller på eller tappar tidsperspektiven helt i Level 5:s underbara sagovärld, om man så vill.

Fantasy-Life-screenshots-3ds-14

 

 

 

 

 

 

Det finns nya upptäckter bakom varje hörn och det långsamma tempot gör att man nästan får känslan av att hamna i en väldigt mysig fantasyroman. Är man däremot typen som gillar snabb action och raka puckar så ska man nog titta vidare efter ett annat spel.

Jag gillar spelet väldigt mycket och förälskar mig i spelets alla detaljer och knäppa karaktärer. Level 5 är ju kända för en lång rad kvalitetstitlar som Professor Layton, Dark Chronicle, Rogue Galaxy och Ni No Kuni och jag kan gladeligen konstatera att man lyckats göra storverk ännu en gång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s