Bärbara Super Smash Bros 3DS – som ett Happy Meal med extra allt.

Så var det äntligen här.
Super Smash Bros 3DS – det första bärbara spelet i Nintendos älskade fightingserie.
Och man har verkligen inte snålat in på innehållet, med en bra bit över 40 karaktärer och en uppsjö spellägen.

Super Smash Bros har, trots att det hittills bara släppts tre spel i serien, blivit en av Nintendos absolut viktigaste varumärken. Och det är antagligen det som gjort att vi får se en bärbar version till Nintendos 3DS. Med tanke på att Wii U har kämpat i motvind en längre tid så känns en version till deras bärbara succékonsol som en välbehövlig kassaskåpssäker succé.

screen_super_smash_bros_3ds

Upplägget kan säkert de flesta. Upp till fyra spelare drabbar samman på en arena och målet är att knocka ut sina motståndare ur bild. Ju mer skada man tagit, desto längre flyger man. Om du blir smashad gäller det att hålla sig kvar, men efter att tag blir det omöjligt om du inte lyckas hålla dig undan. Det är lika enkelt och genialiskt som det låter.

Nintendo, eller snarare Namco som utvecklar spelet, har tagit i så spelet bokstavligen håller på att spricka. Bara antalet kämpar är mer än tillräckligt, med en bra bit över 40 Nintendofigurer (och några Namco, SEGA och Capcom-bekantingar) i laguppställningen.

Vi får också ett otal olika spellägen. Smash-läget är obligatoriskt, naturligtvis, och har också varianter för flera spelare. Du kan självklart spela online (i lättsamma For fun eller svårare For Glory), i Classic-läget, Street Smash och ett antal olika minispel. Överallt finns nya troféer, figurer och banor att låsa upp, vilket skapar ypperliga mervärden för ensamspelaren.

supersmash3ds2

En kul nyhet är också att du numera kan spela som din egen skräddarsydda Mii-krigare, eller klassiska figurer som du modifierar, helt efter eget huvud med föremål du hittar längs spelets väg. Mitt enda minus här är att jag inte kan döpa min karaktär till Nintendofarsan, för bokstäverna räcker inte till, men det får jag tugga i mig.

Dessutom finns nyheten Smash Run, som är en ny variant, där du rusar runt i en labyrint och fajtas för att försöka vinna fördelar i form av power-ups. När fem minuter gått är det dags att gå in i en slutstrid med fyra andra spelare – en kul idé på papperet, men som blir lite för rörig för min smak. Jag håller mig hellre till de vanliga, klassiska striderna.

Anledningen till det är spelets enda egentliga akilleshäl – att man spelar på en liten skärm. Det blir nämligen lätt lite rörigt med alla kämpar som studsar runt på skärmen. Visserligen har man tänkt på detta och skapat tjockare konturer runt figurerna (som kan stängas av om man vill). Trots det så kan det bli svårt att hänga med i all action i stridens hetta, och det blir mest tydligt i Smash Run-läget.

supersmash3ds

Mitt andra aber med spelet är kontrollerna, i alla fall till en början. 3DS:ens circle pad kan aldrig ersätta en analogspak fullt ut när det kommer till den typen av precision som krävs i Super Smash Bros. Så är det bara. Jag hade gärna sett att man hade haft möjlighet att använda styrkorset istället, men det har man satt P för. Får man önska sig den funktionen i en eventuell uppdatering?

Banorna är en helt underbar samling av interaktiva arenor. Från rörliga Mario-banor (där du plattformshoppar och fightas samtidigt) till arenor som raseras under matchens gång. Eftersom banorna hämtats från Nintendos bärbara historia så skiljer de sig från de i kommande Super Smash Bros för Wii U. Det är särskilt roligt att hitta några riktigt gamla svart-vita nostalgitrippar för oss som varit med sedan Nintendos första intåg i Sverige på 1980-talet.

supersmash3ds4

Jag hade som sagt lite problem med kontrollerna och den mindre skärmen till en början, men ju längre jag spelar, desto mindre tänker jag på det. Kontrollerna känns plötsligt naturliga och fånleendet sitter som en smäck. Till slut är det enda jag tänker på nästa match, särskilt online. Det är vansinnigt kul att ha en mobil arkadhall på fickan och Super Smash Brothers 3DS passar utmärkt som bärbart spel, på grund av de korta och intensiva matcherna.

Jag ska inte sticka under stol med att jag mest längtar efter Wii U-versionen av spelet, men snackar man bärbar version av Smash Bros så är det svårt att säga hur det skulle ha kunnat gjorts bättre. Det blir en del lagg när man spelar mot japanska motståndare, men på det stora hela fungerar nätverksspelandet mycket bra.

super_smash_bros_3ds_1

Ska man sammanfatta spelet enkelt så är det som ett Happy Meal med extra allt. Att samla allt innehåll och testa alla olika spellägen är nästan lika smittsamt som att ”fånga dem alla” i Pokémon. Och om man längtar efter den ”stora versionen” så räcker den bärbara alldeles utmärkt som substitut. Super Smash Bros 3DS är ytterligare en kanontitel i den finaste bärbara spelkatalogen på marknaden. Vi snackar både ”instant classic” och smash hit i samma mening.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s