Bayonetta 2 – en sanslös actionfest för fullvuxna Nintendofans

Bayonetta 2 är ett av de Wii U-spel vi väntat på riktigt länge vid det här laget.
Men nu är Platinum Games, numera Nintendo-exklusiva, uppföljare här.
Och du kommer knappast att lämnas oberörd av den här helgalna och barnförbjudna actionfesten.

En del spel är så där galna att man tappar hakan, följt av ett asgarv. Du vet, när allt är så over the top och utflippat att det bara kan vara möjligt i ett tv-spel. Platinum Games Wii U-spel Wonderful 101 var ett sånt spel. Nu släpper samma utvecklare Bayonetta 2 – som nästan får det först nämnda spelet att verka som en stillsam promenad i parken.

Bayonetta-2-11

Jag hade mina tvivel kring att recensera Bayonetta 2, för att Nintendofarsan har en lite familjevänlig inriktning. Till slut kom jag ändå fram till att spelet är högst relevant för äldre Nintendofantaster och att det är en viktig titel i Wii Us spelbibliotek. Jag kan däremot inte nog poängtera att spelet verkligen inte är något för yngre spelare, på grund av våldsamt och blodigt innehåll. Därför håller jag igen med läskiga screenshots och annat, men publicerar recensionen i alla fall.

Bayonetta 2 är, som titeln antyder, en uppföljare till ett spel som släpptes till Ps3 och Xbox 360 för några år sen. I huvudrollen hittar vi häxan Bayonetta som fightas med både änglar och demoner. Det är en dam med hög svansföring och tonvis med attityd, som skrattar faran i ansiktet och kastar sig huvudstupa in i strid efter strid.

Handlingen, i både föregångaren och uppföljaren, är ganska obegriplig och inte särskilt intressant. Inledningsvis strider Bayonetta och hennes syster Jeanne mot en anfallande hord av monster. Bayonetta frammanar en demon med magi, men något går fel och Jeanne dör och hamnar i helvetet. Enda sättet att väcka henne till liv är att knacka på hos Hin Håle och för att rädda henne. Och det, mina vänner, blir ingen stillsam promenad i parken.

bayonetta_2_3

Storyn känns mest som en ursäkt för att kasta sig in i några av de mest spektakulära strider jag sett i ett tv-spel. Och striderna är också fruktansvärt slipade, med tajta kontroller, massor av möjligheter att ändra vapen och tekniker och ett snudd på fulländat combo-system.

Det påminner en hel del om stilbildande Devil May Cry, fast på steroider. Det går att hamra knappkombinationer på måfå och ta sig igenom spelet, men ska du göra det med guld-betyg och plus i kanten måste du nöta in rätt knappkombinationer och attacker.

Gör du en undanmanöver i rätt tidpunkt så aktiverar du Witch Time, ett slags slow motion-läge, där du kan smiska upp dina fiender med hysteriska attacker. När du dessutom fyllt mätaren till en climax-attack så öppnas än fler möjligheter att straffa dina motståndare på de mest fantasifulla (och blodiga) sätt.

Bayonetta-2-10

Spelet bjuder på fruktansvärt övervåld, till gränsen för det parodiska. Men det är gjort med glimten i ögat och en stor dos svart humor. Och visst lär det finnas de som kan se sexistiska inslag, i och med suspekta kameravinklar som sveper över Bayonettas kropp. Däremot känns hon aldrig som ett offer, snarare tvärtom. Här är en dam som vet vad hon vill och som inte tar skit från någon. Som jag sa så är det alltså ett spel för fullvuxna, som kan förstå den här typen av humor och hysteriska referenser.

Bortser man från den lökiga storyn så är Bayonetta 2 ett av årets mest underhållande actionspel och fyller en saknad nisch i Wii U:s spelbibliotek. Den galna mixen av japansk popmusik och ockultism är en fräsch fläkt som kommer få dig att tappa hakan. Combosystemet och attackerna är så välslipade att de är en ren fröjd.

bayonetta_2

Bayonetta 2 ska inte tas på för stort allvar utan ses som en underhållande uppvisning i tajt speldesign. Och missade du det första spelet så får du det med som en rejäl bonus, med en del nya och intressanta inslag.

Saknar du bra actionspel för en äldre målgrupp så är Bayonetta 2 svaret på dina böner. Och jag är rätt övertygad om att det kommer att överträffa dina förväntningar, om du kan svälja den tunna soppan man kokat ihop till story.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s