Super Smash Bros – en överväldigande fightingfest

Bärbara Super Smash Bros 3DS, som släpptes tidigare i höst, gav en fingervisning om vad Wii U-versionen kunde erbjuda. 
Och det gav naturligtvis ett ruskigt sug efter den ”stora” uppföljaren till en av Nintendos mest älskade spelserier.
Nu är spelet här och mycket är faktiskt väldigt likt denna försmak, bara större, snyggare och vassare.

Om du bott under en sten de senaste 15 åren och missat Super Smash Bros så handlar det om ett fightingspel med Nintendos (och några andra spelföretags) galjonsfigurer, där ikoner som Mario, Link, Donkey Kong och Samus Aran ryker ihop i miljöer som även dem är hämtade från klassiska Nintendospel.

I Super Smash Bros Wii U bjuder man, precis som i 3DS-versionen, på ett karaktärsgalleri som knappast lär göra någon besviken. I början har du ca 40 figurer att välja på, men i takt med att du klarar olika utmaningar ansluter sig nya kämpar, tills du närmar dig 50-talet spelbara karaktärer.

Smash Bros U

Dessutom bjuds du på en, snudd på överväldigande line up av olika banor, allt ifrån mindre arenor till gigantiska miljöer för upp till åtta spelare.

Antalet olika spelsätt är precis lika imponerande, med allt ifrån All Star-läget, där du kämpar dig igenom Nintendos historia, till minispel som Home Run Challenge, där du ska slå en sandsäck så långt som det bara går.

Mängden innehåll känns nästan överväldigande. Utvecklarna verkar ha jobbat utifrån devisen extra, extra, extra allt och det lär dröja ett ett bra tag innan du låst upp allt material som finns att hitta.

SmashBrosE3

Och som om det inte vore nog med innehåll så kan du skapa både egna Mii-figurer och egna banor. Baneditorn är kanske lite simpel, men väldigt och rolig lätt att använda. Min sjuåring kastar sig in i skapandet med liv och lust och har inga problem att komma underfund med hur man gör.

Även om jag gillade 3DS-versionen väldigt mycket så är det här versionen jag väntat på, med färgsprakande explosioner i silkeslen HD-grafik som plöjer fram i 60 bilder i sekunden. Om spelet kändes lite plottrigt på liten skärm så blommar detaljrikedomen ut fullständigt med kraften i din Wii U. Bakgrunderna är fulla av liv och banorna förändras ständigt för att bjuda på ytterligare utmaningar.

super-smash-bros.-wii-u-10-20-14-1

Spelet känns som en återgång till Gamecube-spelet Smash Bros Melee, men får klassikern att blekna med sitt generösa innehåll. Det enda jag saknar är adventure-läget. Om Smash Bros Brawl flirtade mycket med casual-publiken så är det här en återgång till rötterna utan att för den sakens skull utesluta nyare spelare. Man har verkligen putsat karaktärer och kontroller till perfekt balans och apropå karaktärer så lär de flesta hitta en figur som passar ens egen spelstil.

De olika spellägena bjuder på mängder av olika utmaningar och variationer på spelets enkla men geniala upplägg. Det enda jag inte gillar, eller snarare inte begriper är, är Smash Tour Mode – ett slags brädspelsliknande spel där det gäller att samla kraft inför en avgörande slutmatch. Idén är rolig, men blir i praktiken fruktansvärt rörig.

smashtour

Jag tycker också att spelets användning av Amiibos, Nintendos Skylanders-liknande figurer, är märkligt. Istället för att spela med din figur så fungerar den som en slags självstyrd karaktär som du kan slåss mot eller bredvid. Jag hade älskat att kunna skräddarsy min lilla plastfigurs krafter och rörelser och kunnat ta med den till en kompis, men här fungerar den som ett självspelande (och självlärande) piano. Konstigt och inte speciellt kul.

Super Smash Bros Wii U är däremot så stort och omfattande att dessa klavertramp inte spelar någon roll. Du kan lätt strunta i Smash Tour och ändå känna att du nästan får mer innehåll än du kan hantera.

Det finns så mycket att upptäcka i Super Smash Bros Wii U att jag skulle kunna skriva spaltmeter om spelet, men i slutändan landar det ändå, kort och gott, i att det här är ett mästerverk gjort med så mycket fingertoppskänsla att det klår det mesta du sett. Det är ett självlysande fightingfyrverkeri som konkurrenterna inte kommer i närheten av och precis som med Mario Kart 8 så är det ett spel som du kommer att leva med länge. Kort sagt, en framtida klassiker.

Annonser

3 reaktioner till “Super Smash Bros – en överväldigande fightingfest”

 1. Halkade in på din sida när jag sökte info om smash bros, jag har en fundering kring rekommenderad ålder, har en grabb som fyller 6 år, det står 12 på spelet. Är det våldsamt spel, har förstått att det inte är blod o så i alla fall. Min grabb spelar mest skylanders, fifa, disney infinity, lego spel, Nintendo land, dunkey kong mm. Vad tror du personligen?

  1. Spelet går ut på att Nintendofigurerna slåss med varandra, fast med en hel del humor och glimten i ögat. Våldet i spelet kan kanske jämföras med det i tecknade filmer, typ Tom och Jerry. Det kan knappast uppfattas som läskigt. Däremot vet man ju inte vilka idéer barn kan få av det i lekar. Jag brukar i regel vara ganska benhård på åldersgränserna med min son, men han har faktiskt fått testa det (han är åtta). Han fastnade väldigt mycket för att bygga egna banor, vilket är lätt och roligt.
   Kolla in filmer på You Tube så får du en ganska klar bild av vad det handlar om. Om du vill ha ett alternativ så rekommenderar jag Mario Kart 8, som är ett bilspel med ungefär samma figurer som Super Smash Bros. Det var mitt (och sonens) favoritspel under 2014 och i mitt tycke snäppet bättre än Smash Bros (som också är en av favoriterna).
   Hoppas du blev lite klokare av det. 😊 Inte lätt med gränsdragningar kring spel, men med sunt förnuft kommer man långt.

   Jens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s