New Nintendo 3DS – den bärbara 3D-konsol du alltid velat ha

Nintendo 3DS är konsolen som introducerade glasögonlöst, bärbart spelande i 3D.
Men på grund av skärmens snäva betraktningsvinkel väljer många bort effekten när de spelar.
Det ska Nintendo nu råda bot på med mer hästkrafter och ny 3D-teknik i New Nintendo 3DS.
Nintendofarsan har tagit reda på hur bra det fungerar – häng med!

Jag skulle nog kunna säga att Nintendo 3DS är en av mina favoritkonsoler någonsin. Trots att den hade en trög start, där många ville räkna ut konsolen på förhand, så har den repat sig rejält. Med 50 miljoner sålda maskiner världen över så har 3DS gått från fiasko till succé. Receptet bakom framgången är ett av spelhistoriens mest solida utbud av suveräna förstapartsspel.

I katalogen hittar vi mästerverk efter mästerverk. Att nämna titlar som The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, Super Mario 3D Land, Fire Emblem: Awakening, Luigi’s Mansion 2: Dark Moon, Mario Kart 7 och Pokémon X & Y är bara att skrapa på ytan, för efter kallduschen vid den första lanseringen så har Nintendo överträffat sig själva i spel efter spel. Och det är glädjande att se att kvalitet säljer, i en bransch där det börjat bli kutym att släppa spel som i bästa fall känns halvfärdiga.

Zelda_screen009

Med det sagt så saknar 3DS inte brister. Många har klagat på avsaknaden av en analogspak på högra sidan, vilket man adresserade genom att släppa Circle Pad Pro – ett ganska klumpigt och fult, men väl fungerande extratillbehör.

Men det är främst konsolens främsta försäljningsargument som bjudit på den största besvikelsen. 3DS:ens 3D-skärm fungerar visserligen, effekten är onekligen häftig, men dess betraktningsvinkel är så snäv att illusionen bryts så fort du råkar röra konsolen i sid- eller höjdled, något du garanterat gör i stridens hetta.

Därför är vi många som bara spelat med 3D-effekten påslagen under kortare stunder och det var ju knappast tanken. När Nintendo sedan släppte Nintendo 2DS, var känslan att man snudd på gett upp den coola tekniken (även om det främsta skälet var att göra en konsol för alla under sju år, som enligt Nintendos rekommendationer inte ska använda 3D-effekten på grund av att deras ögon inte är färdigutvecklade).

new_nintendo_3ds_new_nintendo_3ds_xl

Men nu är New Nintendo 3DS här – ett turboladdat stycke hårdvara med en ny infraröd kamera som följer dina ögons rörelser för att kunna korrigera 3D-effekten. Och som om inte det vore nog har man lagt till en styrsknapp för att kunna justera 3D-kameran i spel som The Legend of Zelda: Majora’s Mask, Monster Hunter 4 Ultimate och Resident Evil Revelations.

Konsolen släpps i två versioner, precis som föregångarna 3DS och 3DS XL, och jag har testat den stora modellen. Den här gången har båda modellerna sina egenheter.

Den lilla har möjlighet att byta ut skalet mot en rad färgglada utbytesvarianter – de flesta med teman från kända Nintendo-spel. Den stora saknar möjlighet att byta skepnad, men stoltserar istället med en mycket större skärm.

new 3ds faceplate

I min mening bjöd de förra utgåvorna inte på något större val. Jag ville absolut ha XL-versionen, på grund av skärmen. Men nu är valet inte lika lätt. Trots att jag är helnöjd med min stora konsol så leker jag ändå med tanken på att skaffa den mindre och smidigare varianten för de där skalen är attans snygga.

Knappsatsen har fått sig en översyn. Start- och select-knapparna har flyttat upp till höger, under den vanliga knappsatsen. Och axelnapparna har fått sällskap av en ZL- och ZR-knapp. Närverksknappen har försvunnit ur bilden och volymknappen hittar vi nu på skärmens vänstra sida, vilket är välkommet då vi slipper stöta till den av misstag.

new 3ds buttons

Den största nyheten är gummipluppen som agerar höger styrspak och låter oss styra kameran eller ger en genväg till smash-attacker i Super Smash Bros. Den känns knappast som en bekväm högerspak, utan mer som en sån där styrgrunka du hittar på äldre pc-datorer. Men efter en stunds spelande kan man konstatera att känsligheten är bra och gör jobbet.

Nu skruvar du säkert på dig och vill att jag kommer till poängen – den nya skärmen.

Och jag kan bara säga att nu fungerar 3D-effekten så bra som man velat hela tiden. Jag har inga problem att spela 5 timmar Majora’s Mask på raken och märker inget av irritationen i ögonen. Det ser bara så fruktansvärt bra ut och ger den där sköna närvarokänslan man velat ha hela tiden. Jag plockar fram favoriter som Luigi’s Mansion 2: Dark Moon och Mario Kart 7 och spelen känns som nya igen med den suveräna effekten. Nintendo har gjort om och gjort rätt.

new 3ds zelda

Maskinen har också uppgraderats vad gäller inneboende datakraft. Än så länge märks det inte i spelen. Du märker det istället i operativsystemet. Surfa in i webbshoppen går snabbare. Uppstarten av spel går snabbare. Och överlag känns allt snäppet rappare.

Ytterligare en nyhet är den inbyggda NFC-läsaren, som låter dig använda dina Amiibo-figurer på din 3DS. Figurerna aktiveras via den undre skärmen. Jag har inte riktigt fastnat för Amiibo-fenomenet, men med tanke på hur många som sålts, världen över, så gissar jag att miljoner Nintendofans kommer att bli helnöjda.

Hur den kraftfullare hårdvaran verkligen gör sig får vi nog se på allvar först när Xenoblade Chronicles släpps till 3DS. Spelet släpptes först till Wii och kan nu ritas upp av en 3DS, vilket säger en del om vad vi har att vänta. Vågar vi hoppas på bärbara versioner av Zelda: Twilight Princess eller varför inte Super Mario Sunshine? Jag vill gärna tro det.

Ska man gnälla på något är det att Nintendo inte skickar med någon laddare med konsolen. Har man redan en sedan tidigare är det ett mindre problem, men har man det inte blir det ytterligare en utgift att räkna med.

Man ska dessutom ha klart för sig att New 3DS använder sig av Micro SD-minneskort, så om du vill ha mer utrymme än de medföljande 4 gigabyten så får du slanta upp några hundralappar till. Nu är minneskorten rätt billiga, men det är ändå en potentiell extrautgift.

Är då New Nintendo 3DS värt dina surt förvärvade slantar om du redan har en fungerande 3DS?

new_nintendo_3ds_packaging

Jag svarar definitivt ja på frågan. Du kanske inte måste köpa den dag ett, men New Nintendo 3DS bjuder definitivt på en spelupplevelse du inte vill vara utan. Det här är äntligen den 3DS vi ville ha från första början. Om man ska göra en jämförelse i den bärbara världen så är det som skillnaden mellan Gameboy Advance, som var klumpig och saknade belyst skärm, och den smidigare och skärmupplysta Gameboy Advance SP. När man testat den nya varianten vill man aldrig gå tillbaka till föregångaren.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s