Monster Hunter 4 – lika omfattande, men mer lättillgängligt

En av anledningarna till att Capcoms Monster Hunter-serie aldrig riktigt slagit igenom här i väst är att spelen varit ganska svåra att komma in i för nykomlingar.
Det har man försökt råda bot på i Monster Hunter 4 Ultimate.

Capcoms Monster Hunter-serie är omåttligt populär i Japan, där spelen säljs i miljontal. I Europa och USA har man aldrig riktigt lyckats nå upp i samma popularitet, trots idoga försök. Men med Monster Hunter 4 Ultimate märker man snabbt att utvecklarna ansträngt sig för att göra spelet långt mer lättillgängligt för nykomlingarna. Och det märks redan från start.

Spelen i serien bjuder på närmast oändliga möjligheter att skräddarsy utrustning, uppfinna strategiska fångsttaktiker och mycket annat. Och för att lära spelaren upplägget så har man tidigare fått börja med lättfångade små byten, samtidigt som man undan för undan lär sig spelets alla finesser – en process som kunnat ta uppåt 20 timmar. Sen avancerade man lååångsamt framåt.

I Monster Hunter 4 inleder man däremot spelet med en gigantisk fight mot ett av spelets större monster, bara för att ge en smak om vad som komma skall. Sen känns storyn lite mer utvecklad än tidigare, även det för att dra in spelaren i historien om den nykläckte monstejägaren, som tar anställning i en kringresande karavan.

Med det sagt så handlar det inte direkt om att kastas in i hetluften på en gång. Vi tvingas fortfarande göra rätt många springpojkeuppdrag innan vi får ta itu med större bjässar.

monster hunter4

 

 

 

 

 

 

Men den som tar sig tid att låta alla funktioner sjunka in blir rikligt belönad, för här finns mängder av strategier och möjligheter att välja, köpa och smida vapen och rustningar. Du har i och för sig en rejäl bunt tillhyggen redan från scratch, men längre in i spelet är det bara att djupdyka i möjligheter i jakten på vapnet som passar din personliga spelstil.

Genom äventyret har du med dig dina trogna kattvarelser, som kämpar vid din sida och letar skatter och föremål. Även dessa går att byta ut och ändra på för olika resultat.

Spelet har två lägen: singleplayer-kampanj eller onlinespel. På förhand har jag inte haft möjlighet att testa onlineläget eftersom jag av personliga skäl missade Nintendo of Europes spelsamling för europeiska journalister.

monster hunter4-2

 

 

 

 

 

 

Även om storyn broderats ut lite mer i 4 Ultimate så är den fortfarande mest en inramning. Det här spelet går ut på att ta sig an uppdrag och jaga rätt på de monster ortsbefolkningen vill ha hjälp med, that’s it. Alltså, inget för den som gillar episka historier.

Däremot är det ett fantastiskt djuplodande rollspel som belönar den som sätter sig in i spelets alla finesser. Jag har aldrig riktigt trillat dit fullständigt på Monster Hunter-serien tidigare, men nu dras jag in och vill bara lära mig fler trix och uppfinna ny utrustning för att få övertag i nästa fajt. Det är också kul att planera sin nästa jakt. Lägger du ut förgiftat kött för att fånga ditt monster, eller dyker du på det genom att lurpassa på klippavsats? Jag kan fortfarande tycka att kontrollerna känns lite klumpiga, men karaktärerna är mer smidiga, vad gäller klättring, kasta sig från avsatser och liknande.

Och gillar man konceptet så väntar hundratals timmar av sköna monsterfajter. Det här är en snygg rollspelspärla som kommer räcka läääänge. Och på en New Nintendo 3DS blir upplevelsen ännu vassare, med fläckfri 3D och högerspak för kameran.

MH4U-Playable-TGS14

 

För Nintendofansen finns också en hel del Nintendorelaterade detaljer insprängda, till exempel att du kan skaffa Samus Arans rustning eller skaffa kattdjur som ser ut som Mario och Luigi.

Jag är ingen expert på serien, men kanske blir jag det för jag räknar mig numera definitivt som ett fan av den. I min mening är det här det bästa Monster Hunter-spelet hittills, så det är väl inte mycket att fundera på för alla rollspelsfans, eller hur?

Eftersom Monster Hunter 4 Ultimate kan uppfattas som lite läskigt för de yngsta Nintendofarsan-läsarna (12 års åldersgräns) så skippar jag trailer för spelet, vilket brukar finnas i slutet av recensionerna.

Annonser

3 reaktioner till “Monster Hunter 4 – lika omfattande, men mer lättillgängligt”

  1. Prövade bara demon till fyran. Det som jag tyckte var jobbigt var ju att tvingas döda monstren. Jag vet ju att det är det hela skiten går ut på, men jag är väl pokémon-skadad som bara vill fånga dem. De är så fina varelser och så ska man ba kötta sönder dem.

    1. Kan hålla med om det. Särskilt i början, när man ska ge sig på fredliga gräsätare. Man får däremot inte samma sympatier för de där stora farliga sakerna, som bara vill en sak – att du ska bli detas lunch.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s