Bowser gör succé bland barnen i Mario Party 10

Mario Party 10 gör entré som det första spelet till Wii U i Nintendos klassiska partyserie.
Och man gör det genom att bygga vidare på de senaste spelen i serien.
Samtidigt förenklar man spelandet så hela familjen kan vara med från första början, oavsett förkunskaper.

Det finns egentligen två sätt att recensera ett nytt Mario Party-spel. Antingen är man en überseriös spelrecensent på 40+ som hänvisar till något av de första spelen i serien, som ver genialiska på sin tid och hävdar att serien går på tomgång. Eller så ser man spelserien för vad den är – en lättsam tärningsspels-fest med enkla minispel som passar alla i familjen.

Som småbarnsfarsa väljer jag definitivt den senare vägen, för det mesta med Mario Party 10 skriker att det här är ett spel som är gjort med den yngsta publiken i fokus och inget annat.

Mario Paty 10_spelplan

Upplägget kan vi. Du spelar tärningsspel på ett levande spelbräde, där Mario, hans vänner och ovänner kryssar runt i diverse farkoster och samlar stjärnor och möter varandra i minispel. I mångt och mycket är spelet väldigt likt föregångaren, Mario Party 9, i sitt upplägg. Naturligtvis har Nintendo putsat upp härligheten med tjusig HD-fernissa och kastar in Gamepadens extra skärm i leken.

I grundläget är det mesta sig likt alltså, men nytt för den nummer 10 är Bowser mode – ett spelläge där fyra tävlande jagas av en femte spelare som agerar Marios ärkefiende och vars uppgift är att göra livet surt för de tävlande. Och här har vi spelets absoluta trumfkort. Mina små medspelare, ett gäng sockerstinna 8-åringar, skriker av skräckblandad förtjusning när jag i skepnad av Bowser jagar efter dem, gillrar fällor och försöker besegra dem i minispel. Det är fruktansvärt roligt för alla parter.

mario-party-10-miniboss

Och snart vill mina små medspelare byta roll med mig – alla vill vara Bowser och tumultet som utbryter när de små plötsligt får agera skurk är obetalbart. Alla älskar en lagom läskig skurk och Bowser är verkligen i högform.

Bowser spelar också en stor roll i det vanliga multiplayer-läget, men då sitter han bakom lås och bom på Gamepadens skärm tills man slagit alla siffror, från ett till sex, på tärningen. När det är gjort sätter Bowser fart och börjar göra livet surt för spelarna. Även här jublar småttingarna, antingen Koopa-kungen bankar på skärmens glas eller när han till slut släpps lös. Min 2 och ett halvt-åring älskar att sitta och titta på den ilskne Bowser, som ryter och morrar på den lilla andra-skärmen.

Mario Party 10_minispel

Vi får den vanliga mixen av minispel i de olika spellägena. Ganska omväxlande och lagom svåra. Faktum är att de till och med blivit aningen enklare, men för mina medtestare är det ingen nackdel. Att börja spela ett nytt Mario Party-spel har tidigare varit lite tungrott i början. Man har alltid velat testa varje minispel innan man kör skarpt läge, men här är spelen så enkla att förstå och instruktionsfilmerna så pedagogiska att alla greppar det som ska göras på en gång.

För mig som veteran är minispelen lite väl enkla, men det kan jag ha överseende med då mina små medspelare har så roligt. Dessutom finns alltid en rejäl grabbnäve slump och tur inblandad i Mario Party-konceptet så jag är knappast garanterad vinst, trots att jag har betydligt fler speltimmar i ryggsäcken.

Mario Party 10_petey

Man kan också använda sig av Amiibo-figurerna från Mario-serien, som då kan samla på sig saker under spelets gång och låsa upp speciella spelplaner. Spelplanerna är mindre och förenklade, men kan byta skepnad utifrån de olika karaktärernas skepnader och stil. Här använder man också Amiibon för att slå tärning och annat. Ingen revolutionerande funktion, men figurerna blir mer delaktiga i spelandet än i andra Amiibo-kompatibla spel, vilket går hem väldigt väl hos sonen och hans kompisar.

Om man ser det ur juniorspelarens perspektiv så är Mario Party 10 ett helt underbart spel. Ingen behöver känna sig underlägsen och precis som i vilket tärningsspel som helst så är slumpen lika avgörande som skicklighet. På det sättet är det här ett perfekt spel för hela familjen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s